Buy the best web hosting reviews of 2012 and consider reading BlueHost Review and users testimonials.

Warning: Creating default object from empty value in /home/krmard57/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 494

"OCEANSKO JADRANJE" - POROČILO

GRČIJA, EGEJSKO MORE, SARONSKI ZALIV

Termin

08.10. - 15.10.2011

Jadrnica

Oceanis 411 "FILIA" (Padomar Yachts), cena 1.859,00 euro

Marina:

Alimos Kalamaki Athen

Posadka:

Franc  Ješovnik, Jože Kričej, Boris Polak, Boris Firm, Ernest Vončina,

Franc Ratajc, Marjan Ekert

Tranzit in prevzem

Letalski prevoz Dunaj – Atene – Dunaj (petek, nedelja) je stal 208,00 euro po osebi.

Prevoz do Atenskega letališča do marine nam je organiziral najemnik Padoma Yachts. V petek (08.10.) in v soboto (15.10.) smo brezplačno prespali na jadrnici.
Za nakupe hrane se je v marini z osebnim avtom ponudil brezplačni posrednik.
Prevzem in predaja jadrnice je bila hitra in brez problemov.

Marina Alimos Kalamaki

Marina Kalamaki je ogromna marina s približno 1000 privezov. Žal v marini manjkajo spremljajoči servisni prostori (sanitarije, tuši, trgovine, pisarne). Restavracija v marini je zelo draga (malo pivo 5,00 eura). Ob marini je tramvajska linija št. 5, ki pelje direktno v center Atene.

Ruta, prevožena pot

Marina Kalamaki – Aigina – Epidavros – Poros – Hydra – Perdika (otok Aigina) – Peranis (otok Salamina), ca 150nm.
Zaradi napovedane ciklonske fronte smo se po nasvetu iz marine odločili za jadranje v območju velikega Saronskega zaliva in ne med Kikladi.

Destinacije:

Aigina

Mesto Aigina na otoku Aigina je živahno mesto z dobro preskrbo. Ima dobro zaščiten mestni pomol in malo neuporabno marino. Privezali smo se na bok ob porušenem valobranu.

Palaia Epidavros

Pred naseljem dobro zaščiten zaliv. Na mestnem pomolu omejeno število privezov. Iz mesta je s taksijem dostopno znano staro grško gledališče Epidavros.

Poros

Otok Poros in obala Peloponeza tvorita ozki kanal v katerem se lahko sidri ali poišče privez na dolgem mestnem pomolu. Mesto Poros je razgibano in vredno ogleda. Polno gostiln in dobro oskrbljena ribarnica. V neposredni bližini mesta so na izboru dobro zaščiteni zalivi.

Hydra

Mesto Hydra na otoku Hydra je eno od najlepših grških pristanišč s posebno atmosfero. Mesto je zelo lepo urejeno in vredno obiska. Na otoku ni avtomobilov. Za transport iz pristanišča se uporabljajo mule, konji in osli. Na mestnem pomolu je omejeno število privezov. Popoldan so jadrnice sidrale že v drugi vrsti.

Privezi

V Saronskem zalivu ni urejenih marin. Izjeme so marine ob jugozahodni obali Atike (med Pireusom in rtom Sounion). Boje za priveze v zalivih nismo srečali. Sidranje v zalivih se ne plačuje. Na mestnih pomolih se izključno sidri in z krmo priveže na obalo. Muringov ni. Privezi so brezplačni. Plačali smo samo oskrbo z vodo (7,00 Eur).

Gorivo

Bencinskih črpalk ni. Gorivo v marinah in na mestnih pomolih pripeljejo do jadrnice po predhodnem naročilu z manjšimi cisternami.

Vreme in vetrovi

Prevladujoči veter v Egejskem morju je meltemi, ki piha iz severozahoda do severovzhoda in doseže pogosto do 8 Bft. Konec septembra in v oktobru meltemi oslabi. V jeseni so prisotni tudi južni vetrovi in ciklonske nevihte. Mi smo imeli v začetku tedna pojačan jugozahodni veter. Po močni nevihti in dežju se je veter obrnil na severovzhod (Meltemi).
V Saronskem zalivu so vetrovi manj intenzivni, kot med Kikladnimi otoki.

Vremenska napoved

Vremenske napovedi na radio ali na VHF kanalih nismo uspeli dobivati. Najbolj pogosto smo koristili internet v gostilnah in na mobitelih.

Formalnosti

V Grčiji zadostuje za Skypperja izkaznica za voditelja čolna. V Crew listo je potrebno navest Co-Skypperja in njegovo izkaznico. Licenco za VHF Grki ne zahtevajo.

Maribor, februar 2012
Marjan Ekert