ZGODOVINA ŠPORTNEGA DRUŠTVA KRMAR

USTANOVITEV DRUŠTVA

Nastanek kluba v letu 1991 je bila logična posledica združevanja jadralcev, ki so jadrali na čarterskih barkah zaradi pridobitve boljših pogojev pri najemanju plovil. Ustanovni člani so v tistem času svoje prve korake na potovalnih jadrnicah naredili kot člani posadk privatnih bark ali v raznih jadralnih šolah, kot sta bili jadralna šola Mladena Šuteja v Biogradu in pozneje v jadralni šoli ANA na Murterju. Pozneje smo se povezali predvsem z ACY-jem in drugimi novoustanovljenimi čarterskimi podjetji in nekaj let prepluli z njihovimi barkami. Istočasno je klub skrbel za sprotna izobraževanja, da so se lahko usklajevala plovna in tekmovalna dovoljenja z aktualnimi zakonskimi spremembami, kakor tudi za potrebno jadralno in zaščitno opremo svojih članov. Nekaj članov je za uporabo na Jadranu tudi dopolnilo navigacijski GPS freeware SeaClear. V prvih letih delovanja je klub deloval večinoma v vodah severnega in srednjega Jadrana.

DEJAVNOSTI DRUŠTVA

Od leta 1998 si je klub ustvaril pri takrat ustanovljeni firmi BavAdria v Splitu svojo jadralno bazo, najprej v ACI-jevi marini v Splitu, ob zgraditvi nove marine Kaštela pa smo se preselili v Kaštel Gomilico. Skupaj z BavAdrio, na njihovih jadrnicah v glavnem jadramo v zadnjih letih, se udeležujemo največ jih južnodalmatinskih regat. Skupaj z njimi smo v zadnjem času začeli razvijati model jadranja proti Sredozemlju, to pomeni, da tudi izven Jadrana zagotovijo tehnično podporo našim jadralcem, ki so se - ali pa se še bodo - odpravili skozi Otrantsko ožino proti novim izzivom, kot so Grčija, Sicilija, Korzika, Kreta, Tunis itd.

PRIHODNOST IN VIZIJE DRUŠTVA

Tudi v bodoče bo klub deloval izključno za potrebe svojih članov. Potrebno ga bo pomladiti, ker je večina članstva že dosegla zrela jadralska leta, tako da bomo lahko vse svoje na lastni koži težko pridobljene izkušnje prenesli dalje. Razen tega moramo poskrbeti za nove skiperje, da bodo starejši člani še naprej deležni jadralnih užitkov. Načrtujemo, da bomo po dolgih letih jadranja po Jadranu v naslednjih letih prestavili naše aktivnosti tudi v Sredozemlje. Lani jeseni so štiri posadke že »povohale« Grčijo, ena od njih se je na Krf odpeljala iz Kaštel Gomilice, druga je v Jonsko morje prispela s trajektom iz Benetk, tretja se je tja pripeljala z bivalnim avtomobilom preko Makedonije, četrta pa je odšla z letalom v Atene raziskovat srednje grške otoke.

KLUBSKI USPEHI

Kot največji klubski uspeh si pripisujemo, da so skoraj vsi člani še vedno trdno povezani med seboj in da še vedno po 21 letih lahko gremo vsak z vsakim na barko z enakim navdušenjem kot pred leti. Velikih športnih uspehov nismo dosegali, ker nas tudi niso nikoli preveč zanimali, smo pa dosegali izvrstne uvrstitve na lokalnih regatah (Viška, Komiška, Mrduja...), ki so pa za nas včasih bile enako kot največji match race, posebej, ker smo imeli opravka z nabrušenimi lokalnimi matadorji.

NA KONCU

Smo športno društvo že enaindvajset let, bili pa smo družba že prej. Društvo jadranja čez valove Eola in društvo krmarjenja med čermi Hada. Radi smo na morju pa tudi v varnem pristanu na kopnem. Društvo kot priložnost za druženje in izpolnitev potrebe po druženju. (Nekaj)tedensko druženje letno za vpijanje prelestnih morskih vetrov, za počitek duše in krepitev telesa v bonacah, za otožna doživljanja vrhunske umetnosti zatona sonca v morje, za opajanje naših gurmanskih brbončic z morskimi in obalnimi imanentnimi okusi tamkajšnjih navad in razvad. Tako dolgo smo že v pojmu in stvari, da vemo, da nam to ustreza tudi za nadaljnje naše žitje in bitje.

Emil Žerjal

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da stran bolje deluje. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?

Close