SARDINIJA 2016

Sardinija 2016

JESENSKO JADRANJE – SARDINIJA 

Termin 24.06. – 01.10.2016
Jadrnica Bavaria 46 C »ALYA« (CRUISING CHARTER)
Marina Marina di Portisco
Posadka Bojan Bauman, Franc Ješovnik, Jožef Kričej, Borivoj Polak, Franc Ratajc, Ernest Vončina, Marjan Ekert

 

 

 

 

Najem (najemnik, posrednik, cena najema, opis marine, ocena plovila)

Jadrnico Bavaria 46 C smo preko interneta najeli pri Cruising Charter. Cena tedenskega najema je znašala 2.124,00 €. Za ceno smo se pogajali in dosegli, da je v ceni bilo zajeto končno čiščenje, izvenkrmni motor, WiFi in posteljnina. Jadrnica je bila letnik 2006 in je bila v relativno dobrem stanju. Prevzem in predaja jadrnice je potekala brez problemov.

Marina di Portisco se nahaja v zahodnem delu zaliva Golfo de Cugnana, cca 15 km severno od Olbije. V sklopu marine je več gostiln in manjši market.

 

Tranzit (potovanje, letalski prevozi, prihod v marino)

Iz Maribora do letališča Marco Polo v Benetkah in nazaj s prevozno agencijo GoOpti, povratna cena 56,00 € po osebi. Naprej z letalom easyJet do Olbia, cena povratne karte 61,00 € po osebi z osebno prtljago. Iz letališča do marine z vnaprej naročenim kombijem, cena prevoza 60,00€.

 

Območje

Sardinija je drugi največji otok v Sredozemlju. Severno vzhodni del otoka je priljubljen revir za jadranje, posebej razgibana obala Costa Smeralde in arhipelag Maddalena. Arhipelag je sestavljen iz sedmih večjih otokov in je nacionalni park s posebnim režimom. Za plovbo po arhipelagu je potrebno dovoljenje (Pemit), ki se ga lahko dobi v marini (cena 60,00 €). Do južne obale Korzike in znamenitega mesta Bonifacio je ca. 10 milj. Med Korziko in Sardinijo so zanimivi otoki, na Italijanski strani Razzoli in Santa Maria, na francoski pa Ile Lavezzi in Ile Cavallo.

Plovba in navigacija ob obali in posebej med otoki je zaradi številnih čeri in plitvin, ki so delno označene, zahtevna in nočno vožnjo odsvetujejo.

 

 

Opravljena pot

Marina di Portisco – zaliv Cala di Volpe – Porto Cervo – Porto Palma (otok Caprera) – Palau – Cala Lunga (otok Razzoli) – Bonifacio – Porto Pozzo – Porto Pedu – Cala Gavetta (otok La Maddalena – Cala Mucchi Bianchi (Colfo di Arzachena) – Marina di Portisco.

Opis destinacij:

Cala di Volpe – dobro zaščiten zaliv neposredno pred marino.

Porto Palma – zaliv in varno sidrišče na južnem delu otoka Caprera.

Cala Lunga – lep zaliv z bojami na otoku Razzoli.

Bonifacio – dolgi zaliv z marino pod strmo obalo in lepim starim mestom.

Porto Peddu – dobro zaščiten zaliv s peščeno plažo in plitvinami. Boje v zalivu zaradi plitvin niso uporabne.

Cala Mucchi Bianchi – sidrišče v velikem zalivu Colfo di Arzachena. V neposredni bližini je tudi marina Cannigione.

 

Privezi (sidrišča, boje, marine, pristanišča)

Za priveze v pristanišču in marine se je potrebno prej najaviti po UKW kanalu. Iz marine ti določijo mesto priveza in te z čolnom pospremijo do pomola. Za privez na bojo v zalivu Cala Lunga (Razzoli) nismo plačali. Vmesni kratki privezi na bojo v Palau in na zunanjem pomolu marine Cala Gavetta v La Maddaleni so bili brezplačni. Za nočitev v mestni marini Bonifacio smo plačali 72,50 €.

 

Vreme

Mi smo imeli slabe vzhodne vetrove do 10 vozlov, razen pri povratku iz Bonifacio ko je pihalo iz vzhoda do 25 vozlov. V Bonifacio kanalu med Korziko in Sardinijo drugače pretežno piha zahodni veter, ki zaradi ožine dodatno pospeši za 2 Bf, morski tok pa do 4 vozlov.

 

Sestavil

Marjan Ekert

Poročila

Leave a Comment

Previous reading
JESENSKO JADRANJE OKOLI MALLORCE 10.10. – 17.10.2009
Next reading
SARDINIJA 2016

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da stran bolje deluje. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?

Close