JESENSKO JADRANJE OKOLI MALLORCE 10.10. – 17.10.2009

JESENSKO JADRANJE OKOLI MALLORCE 10.10. – 17.10.2009

JESENSKO JADRANJE OKOLI MALLORCE 10.10. – 17.10.2009

POROČILO

 

Termin: 10.10. – 17.10.2009

Jadrnica: Bavaria 49 »CIENFUEGO« (Alboran Charter)

Marina: Alboran, Palma de Mallorca

Posadka: Jože Borec, Ernest Vončina, Franc Ratajc, Boris Firm, Franc Ješovnik, Jožef Kričej, Boris Polak, Igor Borec, Bojan Bauman, Marjan Ekert

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Najem (najemnik, posrednik, cena najema, opis marine, ocena plovila)

Jadrnico Bavaria 49 smo najeli pri Alboran Charter s posredovanjem turistične agencije TUI potovalni center Maribor (ga. Saša Špringler). Cena tedenskega najema je znašala 1.815,00 €. Prevzem in predaja jadrnice je potekala brez problemov.  

Marina Alboran je ena od manjših marin v območju mestnega pristanišča, je dobro varovana, sanitarije in tuši so v kontejnerju. Pretežno nemško osebje. Do centra Palme ca. 30 minut peš hoje.

Jadrnica je bila letnik 2001 in je bila v relativno dobrem stanju. Zapletlo se je pri dovoljenju za obisk otoka Cabrera. TUI ni pravočasno pri najemniku najavila naš obisk otoka.

Za nakup hrane nam je najemnik poslal ponudbo s seznamom in cenami. Naročeno hrano bi nam prinesli v marino. Mi smo se odločili za individualni nakup hrane.  

 

Tranzit (potovanje, letalski prevozi, prihod v marino)

Direktni letalski prevoz iz Graca s pervoznikom AirBerlin. Graz - Palma (petek 9.10.10), Palma - Graz (nedelja 18.10.10), cena 139,00 euro. Iz petka na soboto smo prespali v bližnjem hotelu (cena 15,00 po osebi).

 

Območje

Mallorca je eden izmed štirih otokov, ki poleg Ibize, Menorce in Formentere, sestavljajo Balearske otoke in je največji s površino 3.640 kvadratnih kilometrov (širina 100 km in dolžina 75 km). Mallorco je možno objadrat v enem tednu, ca. 240 nm. Priporočljivo je ogled otoka Cabrera, ki je naravovarstveno zaščiten in je obisk zaradi privezih na boj potrebno predhodno napovedat pri samemu najemu jadrnice.

 

Opravljena pot

Palma, marina Alboran – Puerto de Andraitx – Port Soller – Pollenca – marina Puerto de Alcudia – Porto Colom – Puerto de Campo – Palma, ca. 245 nm.

 

Opis destinacij:

Puerto de Andraitx - v zalivu pred mestom privezi na boje ali v marino na severozahodni obali.

Port Soller - edini dobro zavarovani zaliv in pristanišče na zahodni obali. V zalivu so boje in muringi na plavajočih pomolih. Do starega mesta Soller vozi stari tramvaj.

Port de Pollenca - sidrišče in privezi na boje za rtom Punta de la Avanzada. Na obali vojaška baza. V mesto marina.

Puerto de Alcudia - velika marina v turističnem mestu. Vreden ogled starega rimskega mesta Alcudia z dobro ohranjenim obzidjem (prevoz z mestnim avtobusom, razdalja 2 km).

Od mesteca Cala Ratjada se začne razgibana vzhodna obala s številnimi turističnimi naselji in lepimi zalivi (Cala Esmeralda, Cala Mondrago, Cala Llombards, Cala Marmols).  

Porto Colom - varen zaliv pred večjim mestom. Številne boje, večinoma zasedene.

Porto de Campo - veliki zaliv z bojami odprt na jug.

 

Privezi (sidrišča, boje, marine, pristanišča)

Večina zalivov je urejena z bojami, ki so barvno označene za velikost jadrnice in dopustno moč vetra. Privezi na boje so bili brezplačni. Marine so lepo urejene in relativno drage (68,00€). Predhodno se je potrebno najaviti na kanalu 09 in pred marino počakati, da ti dodelijo prosto mesto.  

 

Vreme

Pretežno pihajo zahodni vetrovi. Nevarne so nevihte z južnimi vetrovi in mistral ki piha iz marsejskega zaliva. V torek in sredo nas je na severu otoka za rtom Formnetor dobila fronta in močan bočni mistral z valovi 3 - 5 metrov. Za rtom Cabo del Freu je bolj umirjeno jadranje z vetrom v krmo.

 

Sestavil

Marjan Ekert

Poročila

Leave a Comment

Previous reading
TURČIJA – GRČIJA 2008
Next reading
SARDINIJA 2016

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da stran bolje deluje. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?

Close